Att elbilar är en trend är det få som missat idag. Bilarna är inte bara en trend utan världen rör sig mot elektroniska bilar—och självaste Volvo har lovat att de från och med 2022 endast kommer sälja elektroniska bilar. Volkswagen har lovat detsamma och i Europa kommer dieselbränsle att väldigt snart förbjudas.

Att marknaden rör sig mot elektroniska bilar är ingen hemlighet och elbilarna är idag oerhört populära—där Teslan, elbilarnas lyxåk, är idag den överlägset populäraste elbilen marknaden har att erbjuda.

Frågan som många ställer sig är dock huruvida det är möjligt att åka längre sträckor med elbilarna eller om batteriet väldigt snabbt tar slut?

Är det möjligt att bila runtom i Europa med en elbil? Eller kanske åka från Norrland till södra Sverige med elbil? Kan man bila från Stockholm till Skåne utan problem?

Svaret på frågan följer i detta inlägg.

Att färdas med elbil

Elbilen kommer med många fördelar. Bilen är tyst, behöver inte ha någon bensindriven motor och besitter endast ett batteri. Faktum att man inte behöver ha en stor motor i bilen frigör bilen från en massa utrymme, vikt och möjliggör en massa designändringar som inte är möjliga med traditionella bensinbilar.

Tesla Motors som är världens idag ledande elbilsföretag har satsat stort med att placera s.k superstations runtom i världen. Dessa superstationer avser tanka en Tesla från tom till fulltankad på bara 20-30 minuter. Superstationerna brukar finnas nära 7Elevens, caféer och dylikt så man kan sitta ned och avnjuta en kopp kaffe medan bilen laddas.

Brist på dessa stationer är det idag inte och Tesla har gjort ett spektakulärt jobb med placering av dessa superstationer. Är man i behov av tank och befinner sig i en storstad är chansen väldigt stor att en superstation finns väldigt nära en. Befinner man sig på motorvägen är även här chansen oerhört stor att man närmar sig en tankstation och har en nära.

Det är dock viktigt att planera färden. Man bör inte vänta tills tanken närmar sig slutet innan man väljer att tanka bilen—utan vet man att man inte kommer nå destinationen på en tank så är det viktigt att välja en station att tanka på innan man närmar sig slutet av “tanken”.

Är det möjligt att färdas långa sträckor i en elbil?

Svaret på denna fråga är ett starkt Ja! Det viktiga är som sagt att resan planeras. Man kan färdas världen över i en elbil idag—det man bör ha i baktanken är att batteriet behöver laddas, och till skillnad från bensinstationer som idag finns överallt, så förekommer inte batteristationer lika ofta, dock så finns de nästan överallt. Viktigaste är alltså att planera resan och se till så att man väljer rätt station vid rätt destination.

Att planera resan

Man kan idag använda sig utav flera tjänster och sidor som hjälper en att planera resan bättre. Självaste Google Maps är de flesta förarnas “go-to” GPS—dock finns det idag väldigt många andra sidor, som https://bilresa.se/ som hjälper en att planera resan innan man åker iväg. Så fort resan är planerad och man bestämt sig för den rutt man ska ta, så är det väldigt enkelt att därefter planera sina stopp och tanka sin elbil innan man reser vidare.

Se till att planera din resa så kommer du snart att märka att långa bilfärder inte är ett problem alls för en elbil—tvärtom så kan de vara mysigare, då det innebär fler stopp och fikapauser på vägen vilket kan bidra till mysigare resor.