Något man lätt glömmer är när det egentligen är dags för besiktning av bilen, i dagens jäktande samhälle är det mycket man behöver tänka på som bilägare och här kommer samlad information för att underlätta för dig innan du rullar in i verkstaden.

Vi börjar med att gå igenom vad du behöver veta innan det är dags för din besiktning, det underlättar och sparar din tid om du slipper ombesikta bilen på grund av små slarvfel. Därför kan en checklista alltid vara bra att ha så att du kan vara förberedd inför din besiktning. Det mesta kan du enkelt kolla själv. Utförliga checklistor och all viktig information gällande trafik hittar du på Trafikverket där du även kan få exakt datum gällande just din besiktning.

Vi tar upp ett par saker även här som du kan ha i åtanke innan det är dags för besiktning.

  • Blinkers
  • Varningstriangel
  • Oljenivå
  • Säkerhetsbälte
  • Vindrutetorkare/spolare
  • Backspeglar
  • När ska jag besikta?
  • Var besiktar jag min bil?
  • Ombesiktning?
  • Priser?

Vad kan jag göra själv?

Vi utgår från vår snabba checklista, detta är saker som är väldigt enkla att åtgärda.

Du bör testa dina blinkers så att de fungerar, ibland märker man inte själv att en lampa kanske inte fungerar vilket kan vara direkt livsfarligt ute i trafiken. Tänk en större rondell med flera filer där du ska svänga mot den inre filen och bilen jämte dig skall ut i yttre fil.

Du kan även få en prick på grund av trasiga blinkers på din besiktning och detta är små fel som kan orsaka stora olyckor.

Varningstriangeln ska helst finnas i ett litet fack eller hållare i din baklucka. Detta ifall du skulle behöva stanna på olämplig plats och varna andra trafikanter t.ex.

Oljenivån i motorn bör kontrolleras, detta bör du veta hur man gör då detta ingår i uppkörningen när du tog fick ditt körkort.

Ha alla säkerhetsbälten inkopplade när du lämnar över till besiktaren, sparar tid för er båda! Kontrollera vindrutetorkarna och spolvätskan! Se även till att alla speglar är hela och intakta.

När måste jag besikta min bil?

Ditt registreringsnummer visar inom vilken period det är dags. Sista siffran är den som avgör. Ta gärna en titt på Trafikverkets hemsida och där finns en funktion som visar när du senast ska ha besiktat bilen. Du skriver enkelt in ditt registreringsnummer och då får du upp informationen.

Var besiktar jag bilen?

Det finns många olika ställen där du kan besikta din bil. Frågan är var du bor och vad som underlättar för dig. En av de största besiktningsfirmorna är Bilprovningen och de har sina verkstäder överallt i Sverige. Enklast är att söka på Google efter din närmsta bilbesiktningsfirma så slipper du åka långa sträckor. Majoriteten utav hemsidor i Sverige använder sig utav svensk sökmotoroptimering så du slipper söka alltför länge innan du hittar en bra och passande firma.

Vad gäller vid ombesiktning?

Oftast har du en månad på dig att åtgärda eventuella fel från och med datumet då besiktningen skedde. Det beror på vilka fel bilen hade. Du kan få en månad till i vissa fel och sedan är det en vecka. Annars råder det körförbud på din bil.

Vad kostar det?

Det beror lite på vilken tid och vilken station du väljer. Oftast ligger priset på allt från 300-500 kr.

Skulle du behöva ombesikta så skickar vissa firmor hem ett erbjudande till dig innan det är dags och då kan priset ligga på ca 150 kr. Det är värt att jämföra de olika aktörerna då du kan pressa ner priset helt beroendes på vilken du tid på dagen du väljer att besikta bilen.