Andelen elbilar som rullar runt på gator och vägar i världen uppskattas till lite över en procent. Men det här är på väg att ändras i rekordfart. Elbilar blir idag bara bättre och bättre och bilar som Tesla har verkligen satt elbilen på kartan. Experter tror att elbilen delvis kommer konkurrera ut bilar som går på bensin, redan inom ett par år. Fram tills nu har en lång rad hinder legat i vägen för elbilens utveckling, men dessa hinder försvinner nu i rasande takt.

Allt färre hinder

Många tänker nog att det största hindret alltid varit inköpspriset på elbilar. Anledningen har främst varit det dyra priset för batterierna som sitter i bilarna. Men i allt ökad takt, har nya, både effektivare och billigare batterier nått marknaden. Även räckvidden för elbilar har ökat markant och idag kan de användas som vilken vanlig bil som helst. Även priset för el har gjort det billigare att köra en elbil, särskilt då man enkelt kan jämföra elpriser och få den bästa laddningen i hemmet. Runt om i Sverige planeras allt fler laddstationer, och det går ofta att ladda sina elbilar helt gratis vid dessa.

Allt fler sålda elbilar

Nästan alla biltillverkare har ökat sina prognoser när det kommer till antalet förväntade sålda elbilar. Egentligen ser man inget slut på hur mycket denna försäljning kan öka i framtiden. Det finns som sagt många bilar i världen och därmed många nya kunder till de nya elbilarna. Förmodligen kommer det ändå krävas att de gamla bilarna fasas ut under en längre tid tror experterna. När det kommer till förstagångsköparna, som inte redan sitter på en fungerande bensindriven bil, kommer elbilen snart bli var mans första val. Många liknar elbilens övertagande vid hur smarttelefonerna tog över marknaden från de gamla mobiltelefonerna. Det kan med andra ord hända rätt mycket under de kommande tio åren.

Skäl till elbilens överlägsenhet

Elbilen är betydligt billigare att köra och dessutom ett bättre val för miljön. Kostnaden förväntas bli ungefär två kronor per mil, att jämföra med bensinbilens omkring tio kronor per mil. Att serva en elbil är också både lättare och billigare. Det finns inte lika många mekaniska delar som kan gå sönder och batterierna behöver väldigt liten årlig service. I framtiden tror många att elbilarna dessutom blir självkörande till stor del, särskilt då det nya 5G-nätet byggs ut på allvar. Vi kan alltså redan nu förbereda oss på att gatubilden kommer att förändras under de närmaste tio åren.