Du är på jakt efter en ny bil, häftigt! Nu gäller det bara att hitta en bil som du tycker är snygg, passar för ändamålet och som har ett hyfsat hyggligt pris. Att köpa en helt ny bil är inte alltid möjligt, just eftersom priserna kan vara rätt höga. En begagnad bil kan vara minst lika snygg och användbar som en helt ny, med skillnad att du slipper betala det fullständiga originalpriset.

Hitta bilen för dig

Innan man beger sig ut på nätet för att hitta sin begagnade bil (för det är vanligtvis på internet som de flesta annonserna finns) bör man fundera på vilken typ av bil som man är på jakt efter. För att köpet ska bli så bra som möjligt behöver man kunna besvara nedanstående frågor.

  • Hur många ska bilen kunna rymma?
  • Hur ofta planerar du att använda bilen?
  • Är du i behov av en stor eller liten bil?
  • Hur mycket utrymme i bagaget behöver du?
  • Hur dyr bil (i drift) har du råd med?

Inför köpet

När du har hittat en bil som du tycker verkar intressant så behöver du alltid provköra bilen innan du lämnar över några som helst pengar till säljaren. Ta för dig och kör ordentligt och så länge som du tycker är behövligt. Lyssna på hur högt motorn låter eller hur körställningen känns. Ett tips är att alltid stänga av all typ av musik medan du kör, eller be eventuell medpassagerare att inte prata. På så sätt är det lättare att höra om bilen ger ifrån sig några ovanliga ljud.

Finansiera ditt köp

Innan man åker och tittar på en bil kanske det är bra om man har koll på hur man ska betala för bilen. Har du sparat ihop pengar själv eller har besparingar sedan innan är problemet troligtvis redan löst, men i många fall kan man behöva finansiera sin bil med hjälp av ett lån. Via vissa bilförsäljare eller annonsforum kan man få möjlighet att avbetala även begagnade bilar, men räntor och avgifter kan vara en aning höga och ett privatlån kan ge en bättre deal. Är du i behov av pengar mycket snabbt kan du exempelvis låna pengar med Swish, ett så kallat snabblån. Även här är räntan ganska så hög och löptiden knapp, men vet du med dig att du kommer kunna lösa lånet inom angiven tid är det helt klart ett bra alternativ.

Papper och dokument

Att provköra bilen och undersöka den känns som en självklarhet för många, men glöm inte bort alla de dokument och papper som du behöver få med dig om du bestämmer dig för att köpa bilen. Du behöver se till att få med serviceboken till bilen så att du kan se att alla besök är gjorda i rätt tid. Utöver detta ska du få med instruktionsboken till bilen och anvisningar till eventuella tillbehör och extrautrustning (stereo, billarm eller t.ex. ljudanläggning).

Vill du söka uppgifter om fordonet innan du betalar för det? Det borde du åtminstone vilja göra. Använd dig av Trafikverkets hemsida för att söka på registreringsnummer och glöm inte att be om säljarens legitimation.