Mobiltelefonerna finns i dagens samhälle så gott som överallt. Många är de som inte kan tänka sig vara utan dem i mer än några få minuter. Enligt många försämrar de vår sociala förmåga markant. Det genom att det är både mer frestande och mycket enklare att underhålla sig med hjälp av sin mobil istället för att delta i samtal eller gå ut och göra något med sina vänner i verkliga livet. Vårt invanda beteende att ständigt fippla på en smartphoneskärm smittar av sig på många aspekter i vardagslivet.

Varför mobilen ofta används vid bilkörning

Många är de som av olika anledningar tar fram mobilen även i en sådan situation som vid framförning av ett fordon. Anledningarna kan vara många. Till exempel är man kanske angelägen om att ringa eller ta emot ett viktigt samtal. Många bilar har ett bluetooth-system genom vilket man spela upp musik. Då kan det krävas att man tar fram mobilen ifall man exempelvis skulle vilja byta musik.

Det kan också röra sig om att någon helt enkelt vill göra bilfärden roligare och gör något underhållande som exempelvis att spela på mobilcasino när man kör eller någon annan sorts spel på mobilen. Vissa vill även utnyttja tiden bakom ratten åt exempelvis intag av information som exempelvis nyheter.

Varför det är farligt

Hur ineffektiv tiden i förarsätet än kan kännas är mobilanvändande ett farligt beteende. Bilkörning är förknippat med många risker. Hastigheten är ofta hög och de potentiella hindren är många. Den som kör bilen måste därför ha full uppmärksamhet på vägen. Varenda sväng är farlig och innebär en risk för att köra av vägen. Oväntade händelser, som att ett barn eller ett djur springer ut på vägen, måste en förare kunna reagera på omedelbart. Varje tiondels sekund i en fördröjd reaktion innebär att bilen har hunnit åka flera meter. Därför måste en förare ha en konstant visuell uppmärksamhet på vägen så att hen hinner reagera omedelbart.

Hur problemet kan hanteras

I framtiden kommer samhället förmodligen se många självkörande bilar. I en sådan behöver föraren inte bry sig om att fokusera på vägen utan kan ägna sig åt mobilen eller någon sysselsättning. Dit har vi dock ännu inte nått och vill man slippa lägga sin uppmärksamhet på körandet är ett annat färdmedel att rekommendera, som tåg, flyg eller buss.

Om det inte är ett alternativ får man söka alternativa lösningar. Körandet kräver visserligen en hög uppmärksamhet, men den som klarar av att fokusera på flera saker samtidigt kan göra något som upptar den audiella uppmärksamheten. Alltså kan man till exempel lyssna på nyheter på radion eller höra på podcasts. Numer finns både ljudböcker och poddar mycket enkelt tillgängliga via mobilen, och dessa är ett bra alternativ när synens uppmärksamhet är upptagen.

Den inbyggda bluetooth-funktionen i många bilar underlättar ibland även den. Genom den kan man hantera samtal helt utan att behöva ta fram sin mobil. Att byta musik eller podcast behöver inte göras om man är noga med att i förväg ta fram rätt saker att lyssna på.